Löparglädjes Nyheter

Här kan du se allt som händer på alla orter i Sverige där Löparglädje är aktiva. Vill du bara se det som händer på just din ort så väljer du ortens namn under orter till höger.

onsdag, november 23, 2016

Löparglädje – löpargruppen för alla!

Publicerad av: Jaana Nehez

På Löparglädje får vi ofta frågan om man kan komma på våra pass om man inte har sprungit tidigare. Svaret är JA! Vi delar alltid in oss i grupper efter nivå och om det så är en enda person på passet som ser sig som nybörjare så tar vi oss givetvis an den personen.

Idag bestod kom-igång-gänget i Helsingborg av tre glada motionärer. Efter att vi hade släppt iväg de mer löpvana med sina coacher började vi vår uppvärmning. Vi varvade promenad med jogg. Som coach pratar jag under uppvärmningen ofta lite kort om hållningen i löpning samtidigt som jag lyssnar på deltagarnas andning. Det är lätt att pulsen blir hög, vilket den inte ska bli i det här läget. Så fort jag märker att det är på väg att ske får personen en vink om att det är dags att gå. Efter några gånger lär sig deltagarna att korrigera detta själva; de lär sig att hitta hur just de ska varva jogg och promenad under uppvärmningen. Dagens uppvärmning bestod också av löpteknik, där vi under övningarna denna mörka höstkväll visualiserade att vi sprang på en folkfylld strand på sommaren iklädda badkläder. Ja, ni kan gissa att hållningen var ståtlig! J


20 minuter senare var vi klara för huvudpasset, pyramidintervaller: 30, 60, 90, 120, 120, 90, 60 och 30 sekunder jogg med gångvila emellan. Tempot styrs alltid av nivå; även kom-igångarna har förstås olika träningsvana. 16 minuter tog det och trötta blev vi. Ändå orkade vi toppa passet med två olika styrkeövningar, en för ben och en för överkropp. Mellan styrkeövningarna kom de härliga skratten tillbaka, vilket var välbehövligt för att generera energi – vi skulle ju ta oss hem också.

Strategin för joggen tillbaka till samlingsplatsen bestämde deltagarna. Den blev att jogga två lyktstolpar och gå en… ända tills jag hörde att pulsen var för hög hos några. Då promenerade vi.

Fick deltagarna ta sig utanför sin komfortzon? Ja, de småpratade på hemvägen om de kanske skulle lägga sig direkt på kyrkogården. J Kommer de tillbaka nästa onsdag? Ja, och de är glada för att de kan träna med oss hela vinterhalvåret också. Anser de att man verkligen kan komma på våra pass om man inte har sprungit tidigare? Ja och de vill ha sällskap av fler som vill komma igång med löpning på våra onsdagspass. J

Hoppas att vi ses nästa onsdag!

/Jaana, löparglädjecoach i Helsingborg

Dela gärna

Onsdagsglädje Varje onsdag året om. Hjärtligt välkommen! Läs mer